Schil de asperges, breek het harde uiteinde eraf. Snij de asperges in stukken van zo’n 4 cm en bewaar ze tot gebruik in ijswater.
Breng de visfumet aan de kook. Pel en snipper de sjalot. Stoof glazig in een ruime – liefst gietijzeren pan – in 2 eetlepels olijfolie. Voeg de rijst toe, roerbak 2 minuten tot de korrels glazig zijn. Blus met de wijn, laat ‘m verdampen.
Bevochtig met 1 pollepel van de warme visfumet, laat de vloeistof verdampen en roer de rijst om. Voeg dan de volgende lepel toe, laat dit opnieuw verdampen. Voeg de stukjes asperge en de bladpeterselie toe en opnieuw een lepel visfumet, werk zo verder tot alle fumet op is en de rijst gaar.
Pel intussen de scampi’s en maak ze schoon. Bak ze kort in een pan met de rest van de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Haal de risotto van het vuur, kruid met peper en zout, roer er de scampi’s, parmezaan en de boter in vlokjes door. Zet het deksel op de pan en laat 5 minuten rusten. Werk af met wat bladpeterselie en serveer.
Gebakken asperges met zalm, zacht currysausje en asperge-aardappel
Ingrediënten: Voor 4 personen
Asperge-aardappel:
4 vastkokende aardappelen
4 asperges
100 gr gerookte bacon
2 eieren
200 gr champignons
10 blaadjes munt
50 gr zure room
Asperges en zalm:
1 kg witte asperges
4 x 200 gr rauwe zalm
Currysaus:
Madras currypoeder
250 ml kookroom
2 eieren
1/2 Rundsbouillon (blokje)
Bereiding: Asperges:
Schil de asperges
Bak ze goudbruin en knapperig
Zalm:
Verwarm de oven voor op 150 °C
Bak de zalm kort aan op vel op een hoog vuur
Laat verder garen in de oven op 150 °C gedurende 5 minuten
Currysaus:
Laat de room samen met 100 ml water inkoken tot sausdikte
Voeg het bouillonblokje toe
Voeg naar smaak currypoeder toe. Het scherpe van de curry kan je afzwakken door een klein scheutje ketchup toe te voegen
Plet de hardgekookte eieren met een vork.
Asperge-aardappel:
Was de aardappelen en hol ze uit
Kook de uitgeholde aardappelen beetgaar
Kook de inhoud van de aardappelen gaar
Kook de eieren hard, laat ze schrikken onder koud water en pel ze
Snij 4 asperges in dunne schijven en houd 4 toppen apart
Maak de champignon schoon, snij in kleine stukken en bak in wat boter
Snij de gerookte bacon fijn en bak in wat boter
Meng de gekookte aardappelvulling met de champignons, de aspergestukken en de geplette eieren en de gebakken bacon.
Breng op smaak met zure room en fijngesnipperde munt
Vul de aardappel op en werk af met een aspergetop.
Salade van witte asperges met jonge sla en scampi
Ingrediënten: Voor 4 personen
250 gr asperges
16 scampi
200 gr jonge sla
4 sneden gekookte ham
Vinaigrette
Bereiding:
Schil de asperges.
Pel de scampi, marineer in olijfolie met een teentje look en cayennepeper
Kook de asperges beetgaar, koel af en rol in de gekookte ham
Bak de scampi in olijfolie goudbruin
Dresseer de scampi’s samen met de aspergerol over de jonge sla
Besprenkel met vinaigrette naar keuze
TIP: Heerlijk met olijfbrood
Tapa’s met asperges
Ingrediënten: Voor 4-8 personen
Apero-asperges
Parmaham
Chorizo
Mozzarella
Olijven
Manchego
Ingrediënten en bereiding dipsauzen:
Guacamole:
1 avocado
1 teentje look
½ limoen
Peper een zout
Doe al de ingrediënten samen in een mixer en mix dit tot een geheel.
Ansjovisdip:
10 ansjovisjes (blik of bokaal)
5 eetlepels mayonaise
1 limoen
Plet de ansjovis fijn in een vijzel en meng dit met de mayonaise
Voeg enkele druppels limoensap toe
Ten slotte kan u nog naar smaak de zeste van de limoen toevoegen.
Asperges op Toscaanse wijze
Ingrediënten: Voor 2 personen
1kg witte asperges
200g half-zongedroogde tomaatjes
8 sneetjes parmaham (fijn gesneden)
Parmigiano
Bladpeterselie
Olijfolie
Bereiding:
Schil de asperges.
Verhit de grillpan met een beetje olijfolie.
Gril de apserges (circa 3-5 minuten, let op: verse asperges hebben niet veel tijd nodig). Zorg dat ze nog lekker knapperig zijn.
Leg de gegrilde asperges op een bord en drapeer de parmaham erover.
Werk nu af met parmigianokrullen, half-zongedroogde tomaten en de bladpeterselie.
Hapje van asperges in anjovisolie
Ingrediënten: Voor 2 personen
6 witte asperges (gesneden in 3-4 stukken)
1 blikje ansjovis in olie
1 teen knoflook
Citroen
Zwarte peper
Fijngehakte platte peterselie
Bereiding:
Verhit de ansjovissen met de olie in de wok.
Zodra dit verhit is, zeef je de ansjovissen uit de olie.
Doe de gezeefde olie opnieuw in de wok en voeg het teentje knoflook toe.
Vervolgens voeg je de asperges toe en wok je deze circa 5 minuten.
Breng het geheel uiteindelijk nog op smaak met citroensap, zwarte peper en de fijngehakte platte perterselie.
Hoofdgerecht: varkensmignonette met asperges en een gevulde aardappel
Ingrediënten: Voor 4 personen
1kg witte asperges
250ml kookroom
½ bouillonblokje (runds)
1 eetlepel mosterd
1 koffielepel honingmosterd
4 vastkokende aardappelen
3 bloemige aardappelen
200gr gerookte spek
150ml zure room
10 blaadjes munt
4 varkensmignonettes
Bereiding:
Saus:
Kook de aspergeschillen.
Doe 1 pollepel van het kookvocht in een aparte pot, deze gaan we gebruiken als basis voor de saus.
Voeg hierbij de kookroom toe.
Voeg nu eerst de eetlepel mosterd toe en vervolgens de rundsbouillon.
Werk de saus af met peper en zout.
Voeg ten slotte de honingmosterd toe en laat de saus inkoken tot deze sausdicht is.
Gevulde aardappelen:
Was de vastkokende aardappelen en hol deze uit.
Kook de uitgeholde aardappelen beetgaar.
Voor de vulling van de aardappelen vullen we hetgeen dat we uit de aardappelen hadden gehaald aan met de bloemige gekookte aardappelen. Hier maken we vervolgens puree van.
Snij de gerookte spek in fijne reepjes en bak deze.
Snij de munt fijn.
Ten slotte voegen we de spekreepjes, de munt en de zure room toe aan de puree en werken we deze uiteindelijk nog af met peper en zout (let op: de spek zorgt al voor een zoutere smaak, dus voeg niet te veel zout toe).
Asperges:
Schil de asperges.
Verhit de grillpan met een beetje olijfolie.
Gril de asperges (circa 3-5 minuten). Zorg dat ze nog lekker knapperig zijn.
Serveer dit samen met de gebakken varkensmignonette. Smakelijk!!
Voorgerecht van asperges met gerookte zalm en een zacht currysausje
Kan ook perfect als hoofdgerecht (ingrediënten x2)
Ingrediënten: Voor 4 personen
12 asperges
2 eieren
150 gr gerookte zalm
madras currypoeder
250 ml room
½ rundsbouillon (blokje)
100 gr grijze garnalen
aspergekookvocht
bieslook
peterselie
Voorbereiding (dit kan allemaal op voorhand):
Schil de asperges en kook de eieren hard.
Snij 4cm toppen af en houd deze apart.
Snij de rest van de asperges in schuine stukken van 1cm.
Kook de stukjes asperges zeer kort (deze hebben niet veel nodig).
Kook de toppen apart tot ze beetgaar zijn.
Laat de room samen met 100ml kookvocht inkoken tot sausdikte.
Voeg het bouillonblokje toe.
Voeg naar smaak currypoeder toe. Het scherpe van de curry kan je afzwakken door een klein scheutje ketchup toe te voegen.
Plet de hardgekookte eieren met een vork.
Serveren:
Neem een diep bord en leg de stukjes asperges op de bodem.
Overgiet de stukjes overvloedig met de saus.
Rol 2 à 3 topjes in een sneetje zalm.
Plaats de topjes rechtopstaand in het midden van het bord.
Bestrooi met garnalen, geplet ei en fijngehakte peterselie.